tisdag 6 november 2012

Pressa matkostnaderna och ha kul under tiden


1. Gör en inköpslista och följ den. Undvik impulsköp.
2. Handla en gång i veckan, inte fem.
3. Släng ingen mat i onödan. Lukta och smaka i stället för att noja över ovetenskapliga bäst-före-datum. Gör pyttipanna på resterna i kylskåpet.

Enligt beräkningar från Konsumentföreningen Stockholm kastar varje svensk 100 kilo fullt ätbar mat om året.
För en tvåbarnsfamilj betyder det 6 000 - 8 000 kr per år. (grov uppskattning)



4. Ät igenom kyl och frys då och då, i stället för att alltid handla hem nytt.
5. Laga mycket när du ändå håller på. Frys in och lägg i matlåda.
6. Kolla skafferiet innan du handlar. Du behöver inte en fjärde burk ansjovis.
7. Låt barnen vara med vid spisen. Brukar resultera i färre matrester.
8. Köp råvaror efter säsong.
9. Kolla frysdisken. Frysta grönsaker kan vara billigare än färska.
10.Undvik att handla när du är hungrig
11.Jämför priser. Storpack är inte alltid billigast.
12.Unna dig att lyxa till det vid matbordet emellanåt. Det har du råd med nu.

Detta är taget från boken Kulor, cash & kosing av Mathias Andersson och Charlie Söderberg.
Kan verkligen rekommendera den boken. Enkel, vardaglig med massor av tips.



Och du...
...gör det till en sport att minska kostnaderna.

/Helene


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar